предходно събитие

Първа конференция на проект НЕКСУС - Балканите "Картографиране на идентичностите (XVIII – XXI в.)"

18.10.2002 - 20.10.2002

София, Интерпред
клиент: Център за академични изследвания, Център за либерални стратегиии и Софийски университет

Конференцията на проекта НЕКСУС се радваше на силно международно участие, като множеството доклади се обединяваха от основния въпрос на проекта НЕКСУС: Как да мислим Балканите (в светлината на понятията за регион, култура, идентичност)?
Основната задача на конференцията бе деконструкцията на трасираните граници и на доминатните стигми, на самото изобретяване на Балканите като “регион”, както и на субстантивиращите някакъв балкански културен модел “символични географии”.
Водещото име в редица презентации беше Мария Тодорова (която за жалост не взе участие в конференцията), но нейната книга “Imagining Balkans” бе сред дискусиите.
С участието на видни чужедстранни учени в областа: Лари Улф (Бостън Колидж), Кълин-Андрей Михайлеску (Университет Западен Онтарио), Джон Нойбауер (от Университета в Амстердам), Марко Дого (Университет на Триест), Драго Роксандич (Загребски Университет), Улф Брунбауер (Университет на Грац), Йоанис Манос (Аристотелов университет, Солун, Център за балкански изследвания), Йонджа Коксал (Университет Коч, Истанбул) и др.

 

Коментари

следващо събитие Вижте календара с отминали събития
Commenting is not available in this weblog entry.