предходно събитие

Регионална среща на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария

24.11.2009 - 26.11.2009

София, Кемпински хотел Зографски
клиент: Глобалния фонд в сътрудничество с Програма на ООН за развитие и Министерство на здравеопазването на РБ

От 24 до 26 ноември 2009 година в «Кемпински хотел Зографски» се проведе регионална среща на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Около 400 международни експерти от 20 страни от Източна Европа и Централна Азия пристигнаха в София за срещата. На форума бяха анализирани дейностите за борба с трите заболявания в региона. Между участниците имаше представители на правителства, на гражданския сектор, партньори и технически експерти от Световната здравна организация, Програмата на ООН за борба срещу СПИН (UNAIDS), Фондът на ООН за населението (UNFPA).

България ще получи още 3.2 млн. евро за борба с туберкулозата до 2011 г. от Глобалния фонд, според подписаното в София споразумение. Средствата ще се изразходват по програма „Укрепване на националната програма за контрол на туберкулозата в България”. Те са част от 9.4 млн. евро, които се очаква да бъдат усвоени от страната ни през следващите пет години. В момента Глобалният фонд финансира две мащабни здравни програми в България - “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” и „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“. Досега безвъзмездно предоставеният финансов ресурс на страната е в размер на 24 млн. евро за 3-годишен период. С тях са финансирани дейности по двете програми.

Глобалния фонд е създаден през 2002 г, негови донори са над 45 държави, Европейската комисия и различни международни фондове. До този момент Глобалният фонд е одобрил финансиране за 18.4 млрд. долара по повече от 572 програми в 140 държави. В световен мащаб Фондът осигурява една четвърт от всички средства за превенция и лечение на ХИВ/СПИН, две трети за туберкулоза и три четвърти за малария. До сега Глобалният фонд е отпуснал над 1.6 млрд. долара на 22 държави от Източна Европа и Централна Азия.

3
4
5
6
7
8
1

 

Коментари

следващо събитие Вижте календара с отминали събития
Commenting is not available in this weblog entry.